Turnausjärjestelmä

Vuodesta 2015 lähtien pyörätuolirugbyn EM-kilpailut järjestetään kolmessa divisioonassa, joista korkein eli A-divisioona pelataan 13.–20. syyskuuta Liikuntakeskus Pajulahdessa Nastolassa. Pajulahdessa pelaavat Euroopan kahdeksan parasta joukkuetta. Suoraan kisoihin pääsevät Suomi, Belgia, Tanska, Saksa, Iso-Britannia, Ruotsi. Lisäksi kisoihin pääsevät B-divisioonan kaksi parasta joukkuetta, eli Ranska ja Irlanti. A-divisioonan kaksi parasta maata varmistaa paikkansa vuoden 2016 Rio de Janeiron kesäparalympialaisiin.

A-divisioonan kahdeksan joukkuetta jaetaan kahteen neljän joukkueen alkulohkoon, jossa joukkueet pelaavat yksinkertaisen sarjan ti 15.9.–to 17.9. Joukkue saa voitosta kaksi pistettä ja tappiosta nolla pistettä. Kaikki turnauksen ottelut pelataan ratkaisuun saakka. Ottelussa, joka on tasatilanteessa varsinaisen peliajan päätyttyä, pelataan niin monta jatkoerää kuin vaaditaan voittajan selvittämiseksi.

Jos alkulohkon päätteeksi kaksi tai useampi joukkuetta ovat tasapisteissä, on joukkueiden keskinäisistä otteluista saamat pisteet ratkaiseva tekijä. Jos joukkueet ovat tämänkin jälkeen tasoissa, ratkaistaan paremmuus joukkueiden keskinäisten ottelujen välisen maalieron perusteella. Jos joukkueet ovat edelleen tasoissa, ratkaistaan paremmuus joukkueiden keskinäisissä otteluissa tekemien maalien perusteella. Jos joukkueet ovat edelleen tasoissa, ratkaistaan paremmuus koko alkulohkon maalierojen perusteella. Jos joukkueet ovat edelleen tasoissa, ratkaistaan paremmuus koko alkulohkossa tehtyjen maalien perusteella.

Alkulohkojen kaksi parasta joukkuetta etenevät perjantaina 18.9. pelattaviin välieriin. Lohkovoittaja kohtaa toisen lohkon kakkosen. Paralympiapaikan saavuttamisen kannalta juuri välieräottelu on ratkaiseva, sillä molemmille finalisteille on luvassa paikka Rioon.

Alkulohkossa sijoille 3–4 sijoittuneet pelaavat perjantaina 18.9. sijoitusottelut siten, että lohkokolmonen kohtaa toisen lohkon nelosen. Lauantaina 19.9. näiden sijoitusotteluiden voittajat pelaavat sijoista 5–6 ja häviäjät sijoista 7–8.

Turnauksen huipennuksena lauantaina 19.9. pelataan pronssiottelu välierien häviäjien kesken ja loppuottelu välierien voittajien kesken.